Twitter Facebook RSS Schrijf je nu
in voor de
wekelijkse
vacature
nieuwsbrief

Nieuws

maandag 7 mei 2018

“Juist binnen offshore wind liggen nu veel kansen”

“Op dit moment lopen we als Europa voorop op het gebied van energietransitie en specifiek offshore wind. Willen we deze toppositie behouden, moeten we investeren.” Wij spraken met Jelle Muller, student aan de European Wind Energy Master en een van de bezoekers van het Maritime & Offshore Career Event afgelopen maart. Onder alle bezoekers werd een maatpak verloot en Jelle was de gelukkige! Een mooi moment om hem aan de tand te voelen over de kansen binnen offshore wind en welke rol hij zelf binnen de energietransitie wil gaan spelen.

Interessant en spannend tegelijk

Jelle Muller zit in zijn eerste jaar van de European Wind Energy Master, een samenwerking tussen vier universiteiten en opgezet vanuit de Europese Unie. “Ik geloof in verschillende energiemogelijkheden, maar juist binnen offshore wind liggen nu veel kansen”, vertelt Jelle ons. “Op dit moment lopen we als Europa voorop op het gebied van energietransitie en specifiek offshore wind. Willen we deze positie behouden, moeten we investeren en zorgen dat er goed geschoolde engineers zijn.” Met het kiezen van deze master hoopt Jelle een van deze engineers te worden en onderdeel te zijn van deze snelgroeiende industrie.

“Er gebeurd ontzettend veel en dat maakt het interessant en spannend tegelijkertijd!”. Als voorbeeld dat de industrie zo snel groeit benoemt Jelle de capaciteit van windturbines. “In het eerste jaar van mijn studie had de grootste windturbine van dat moment een capaciteit van 9,5 megawatt. Een gigantisch aantal. Nu is er een windmolen met een capaciteit van 12 megawatt aangekondigd. En zijn de kosten in vergelijking met toen aanzienlijk gekelderd. Ongelofelijk hoe snel dat gaat!”

Afstudeermogelijkheden

Om te ontdekken hoe Jelle zelf onderdeel kan uitmaken van deze snelgroeiende industrie bezocht hij afgelopen maart het Maritime & Offshore Career Event (MOCE) in het WTC Rotterdam.  “Ik ben naar MOCE gegaan omdat ik benieuwd was naar de mogelijkheden met betrekking tot afstuderen. Via Invite & Meet heb ik voorafgaand aan mijn bezoek een afspraak gemaakt op de beursvloer met MHI Vestas en Tennet”, vertelt Jelle. “Ik was benieuwd naar hun afstudeermogelijkheden en heb daar hele interessante gesprekken gehad, dus wie weet.”

Werken voor een bedrijf in transitie

Maar dat was niet de enige reden waarom Jelle een bezoek bracht aan MOCE. “Ik wilde vooral mensen uit de industrie spreken over de huidige situaties en ontwikkelingen in de industrie. En dan met name de bedrijven die midden in de energietransitie zitten. Van Oord is bijvoorbeeld al heel veel met wind op zee bezig, maar ik was minder bekend met bedrijven als Jan De Nul, Boskalis en Seaway Heavy Lifting. Het was interessant om te horen hoe deze bedrijven met de transitie bezig zijn.”

Want Jelle vindt het belangrijk om voor een bedrijf te werken die mee gaat in de energietransitie. “Het lijkt mij heel leuk om hier een onderdeel van uit te maken en voor een bedrijf te werken die echt een impact kan hebben op de energietransitie.

Wil je meer lezen? Schrijf je dan in om de Career Update, hét magazine over je carrière in de maritieme, offshore en energiesector, te ontvangen. 


 

 

Meer Nieuws

Navingo BV, Jan van Galenstraat 56, 3115 JG Schiedam, T:+31 (0)10 2092 600, F:+31 (0)10 436 8134